top of page
 • Kids Learning

Teun leert je vandaag de letter W

Teun is ontzettend blij vandaag. Hij leert elke dag een nieuwe letters. En dat doet hij niet alleen, want er stappen elke dag kinderen bij hem in De Lettertrein. Vandaag is er een nieuwe wagon bijgekomen. Dit is de wagon van de letter ‘w’. Ben je benieuwd wat er vandaag in de wagon gaat gebeuren? Stap dan snel in!

Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter 'w': https://bit.ly/3bV8CBI In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter ‘w’ en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘w’?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Wat voor eten zie je nog meer? Wijs het eens aan.

 • Wijs de emmer eens aan. Er ligt water onder de emmer. Hoe zou dat komen?

 • Waar zit Teun in?

 • Is de wagen al af? Hoe zie je dat?

Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Kijk tegelijkertijd naar de praatplaat. Stel tijdens het voorlezen de vragen.

Verhaal:

 1. Geef mij het wiel even aan, zegt de wasbeer.

 2. Samen met de wolf repareert hij de wagen.

 3. Waar gaan we straks naartoe? vraagt de wolf.

 4. Naar de speeltuin?

 5. Ik wil graag op de wip.

 6. De wasbeer neemt een hap van zijn wafel.

 7. Het gaat vast regenen, zegt hij.

 8. Kijk, er hangt een donkere wolf boven de weg.

 9. Dan moeten we binnen blijven, zegt de wolf.

 10. Straks loopt de wagen nog vol met water!

 11. Dat is juist goed, zegt de wasbeer.

 12. Dan wordt ‘ie mooi schoon!

Vragen:

Na regel 1: Waarvoor heeft de wasbeer het wiel nodig? Na regel 4: Op welk speeltoestel zou de wolf graag willen spelen? Na regel 7: Waarom denkt de wasbeer dat het gaat regenen? Na regel 12: Hoe wordt de wagen schoon denk je?

Activiteit 3: Klank herkennen Schrijf de letter 'w' op een post-it. Plak deze op een voorwerp in huis of in de tuin waarin de letter ‘w’ in het woord zit. Benoem wat je doet en waar de letter in het woord zit. Hoort je kind de letter ook? Loop nu samen rond. Laat je kind voorwerpen met een 'w' zoeken. Zodra jullie er één hebben gevonden, schrijft je kind de letter op een post-it en plakt dit op het voorwerp. Hoeveel voorwerpen met een ‘w’ in het woord hebben jullie in huis of in de tuin?


Voorbeeld voorwerpen: wol – weegschaal – wiel – wortel – worst – zwart – zwaard – kwast – wagen


Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'w' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'w' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2You1zw De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
816 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page