top of page
 • Kids Learning

Stap in en leer de letter O

Teun komt met zijn Lettertrein bij het station aan. Achter de locomotief hangen al een heleboel letter-wagons. Zoals de wagon G, waarin een geit stond en de wagon K, waar de kok op zoek was naar de kat. Vandaag is er een nieuwe wagon bijgekomen. Dit is de wagon van de letter ‘o’. In deze wagon is een ober aan het werk. Ben je benieuwd wat er vandaag in de wagon gaat gebeuren? Stap dan snel in!

Direct aan de slag? Klik dan hier voor het digitale oefenmateriaal: https://bit.ly/2yybFkr In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Samen de nieuwe letter ontdekken? Dan zijn hier drie activiteiten omschreven die je als ouder kunt doen met je kind.


Activiteit 1: Filmpje bekijken Bekijk samen het filmpje en laat daarna de praatplaat zien. Stel de volgende vragen:

 • Over welke letter ging dit filmpje?

 • Waar ging het filmpje over?

 • Welke woorden met de letter 'o' kwamen in het filmpje voor?

 • Ken je nog meer woorden met die letter?

 • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?


Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Stel tijdens het voorlezen de volgende vragen:

Verhaal:

 1. Hmm, wat een lekkere oliebol, zegt de olifant.

 2. Hij neemt een grote hap.

 3. Bij het ontbijt kun je beter wortel eten, zegt oma.

 4. Dat is tenminste gezond!

 5. Kijk maar, opa eet ook een wortel.

 6. Is drop ook gezond? vraagt de olifant.

 7. Ik heb hier een pot vol.

 8. Hmmm! Mag ik ook een dropje? vraagt opa met volle mond aan de olifant.

 9. Dan verstop ik ‘m in mijn sok voor later als oma niet kijkt.

Vragen:

Na regel 3: Waarom kun je beter een wortel dan een oliebol eten tijdens het ontbijt? Na regel 6: Wat denk jij? Is drop gezond? Na regel 9: Waarom zal opa het dropje verstoppen voor oma? Na regel 9: Wat zal opa later met het dropje gaan doen?


Activiteit 3: Waar hoor je de letter? Vertel dat je de letter ‘o’ uitspreekt als een ‘oh’ (met een korte klank). Laat je kind de klank een aantal keer uitspreken zodat hij/zij de klank (her)kent.

Noem steeds één woord uit de onderstaande woordenlijst. In elk woord zit de letter ‘o’ verstopt, maar waar? De opdracht is:

 • Hoor je de letter vooraan? Doe dan een stap naar voren.

 • Hoor je de letter in het midden? Doe dan je handen in de zij.


Woordenlijst:

klok - trompet - op - ontbijt - onder - pop - bol - pot - drop - onderbroek - sok - rok

Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter ‘o' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'o' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2xIket1 De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:


430 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page