top of page
  • Kids Learning

Letter B staat klaar. Ga je mee op reis?

Bijgewerkt op: 7 apr. 2020

Vandaag staat De Lettertrein weer klaar voor nieuwe passagiers. Stap je in? Dan neemt Teun je mee op reis. Vandaag is de bestemming: de wagon van de letter ‘b’!


Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘b’: https://bit.ly/39xR6Sd In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind

Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Filmpje bekijken Laat eerst het filmpje zien. Zet vervolgens de digitale praatplaat op het scherm. Bespreek het filmpje met je kind, terwijl jullie naar de praatplaat kijken. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

  • Over welke letter ging dit filmpje?

  • Waar ging het filmpje over?

  • Welke woorden met de letter ‘b’ kwamen in het filmpje voor?

  • Ken je nog meer woorden met die letter?

  • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?

Activiteit 2: Ontdekken van letterteken en letterklank Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter ‘b’ op. Laat deze zien aan je kind. Vraag:

  • Ken je deze letter?

  • Hoe spreek je de letter uit?

Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: ‘bu’. Laat nu je kind de letter uitspreken. Daarna mag je kind proberen de vorm van de letter over te trekken. Doe dit steeds met een andere kleur tekenpotlood.

Activiteit 3: Klank herkennen Verzamel een aantal voorwerpen waarin de letter ‘b’ in het woord zit. Leg deze voorwerpen op de tafel. Je kind mag steeds één voorwerp pakken waarvan hij/zij denkt dat de letter ‘b’ erin zit. Je kind benoemt de naam van het voorwerp. Samen onderzoeken jullie waar in het woord de letter zit. Staat de letter vooraan, in het midden of achter in het woord? Daarna leggen jullie het voorwerp op een speciale tafel: de lettertafel. Doe dit met alle voorwerpen.


Klaar? Ga samen op zoek in het huis naar nog meer voorwerpen waar een ‘b’ in het woord zit. Bespreek deze voorwerpen op dezelfde manier. Leg vervolgens de voorwerpen op de lettertafel.


Voorbeeld voorwerpen: kam – fles – bel – pen – bal – boek – krant – bord – appel – banaan – blad – doos – ballon – bellenblaas – pop – bril – tas.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'c' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.

Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen?

De kleurplaat van letter 'b' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/3aGFBsS


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen?

De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Uitleg over de digitale omgeving?

We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt voor het onderwijs, maar ook voor thuis. Voor thuis hebben we de tegels aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn.

Bekijk hier de video van de digitale omgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:

2.889 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Kids Learning
Apr 03, 2020

Hoi Monique, bedankt voor je berichtje!

De letter C is nu ook te vinden: https://www.kids-learning.info/post/leer-vandaag-letter-c-met-teun

We delen elke schooldag een nieuwe letter. Dit zijn materialen van het lespakket De Lettertrein. Meer informatie over het lespakket vind je hier: https://www.kids-learning.info/de-lettertrein

Like

monique.audenaerde
Apr 03, 2020

Zijn alleen nog de A en B te vinden? Of nog meer letters en kijk ik niet goed?

Wat een fantastisch materiaal!

Like
bottom of page