top of page
 • Kids Learning

Leer vandaag letter C met Teun

Bijgewerkt op: 7 apr. 2020

Toet toet! De Lettertrein staat bij het station. Vandaag neemt Teun je mee naar de wagon van de letter ’c’. Dit is een bijzondere reis, want deze letter is anders dan anders.

Hij klinkt namelijk niet overal hetzelfde. Ben je benieuwd? Stap dan gauw in!


Direct aan de slag?

Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘c’: https://bit.ly/2wWPSCz In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen met je kind kunt doen,

om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk samen de praatplaat en praat erover. Je kunt hierbij de volgende vragen stellen:

 • Over welke letter gaat deze wagon denk je?

 • Waarom denk je dat?

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Teun is verstopt, zie je Teun?

 • Wat doet Teun?

 • Wijs de jongen eens aan. Wat heeft hij in zijn hand?

 • Waarvoor moet hij betalen denk je?

Activiteit 2: Ontdekken van de twee klanken bij de letter ‘c’ Leg een aantal voorwerpen op tafel waarin de letter ‘c’ zit, bijvoorbeeld: cent, camera, chips, citroen, cola, cactus, computer, cadeau. Pak ook een aantal voorwerpen waarin geen letter 'c', maar ook geen s- en k- klank, in voorkomt.


Vertel dat de letter ‘c’ op twee manieren uitgesproken kan worden.

 1. Vertel: De ‘c’ klinkt soms als een ‘s’. Zoals in het woord citroen. Vraag: Welke woorden met een ‘c’ zie je die klinken als een ‘s’? Leg deze voorwerpen aan de linkerzijde van de tafel.

 2. Vertel: De ‘c’ klinkt soms als een ‘k’. Zoals in het woord cactus. Vraag: Welke woorden met een ‘c’ zie je die klinken als een ‘k’? Leg deze voorwerpen aan de rechterzijde van de tafel.

 3. Laat je kind de overgebleven voorwerpen benoemen. Controleer op deze manier of deze voorwerpen echt geen letter ‘c’ bevatten. Haal daarna die voorwerpen weg.

 4. Controleer samen de twee stapels door stuk voor stuk de voorwerpen te benoemen.

Activiteit 3: Digitale praatplaat Open de praatplaat en klik de sleeptool (handje) aan. Laat je kind de letter ‘c’ naar een afbeelding in de praatplaat slepen. Vraag vervolgens:


 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Hoor je een s-klank of een k-klank?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Daarna mag je kind ook andere letters die ze kennen slepen naar de voorwerpen.

Vraag vervolgens:


 • Welke letter heb je gesleept?

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Is dit te moeilijk? Laat je kind een afbeelding slepen naar dezelfde afbeelding. Is dit te makkelijk? Laat je kind een woordje slepen naar de afbeelding.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'c' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen?

De kleurplaat van letter 'c' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2xJqKQ0

Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen?

De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma' in de digitale omgeving. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Wanneer volgt de volgende letter?

Iedere schooldag plaatsen we een nieuwe letter. Deze kan je vinden in onze blogs. In het weekend wordt er geen nieuwe letter geplaatst.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein

We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn.

Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter.

Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons!

Klik hier om ons te volgen en mis niks:1.010 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page