top of page
 • Kids Learning

Leer vandaag letter G met Teun

Leer vandaag letter G met Teun

Toet toet! De Lettertrein staat bij het station. Vandaag neemt Teun je mee naar de wagon van letter ’g’. Stap je in?


Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘g’: https://bit.ly/2Ri8cgJ In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind

Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk samen de praatplaat en praat erover. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘g’?

 • Zie je Teun? Wijs hem eens aan.

 • Wijs het tekenboek eens aan. Welke kleuren zie je? Welke kleuren vind jij het mooist?

 • Wijs het gebit van de geit eens aan. Heb jij wel eens een gaatje in je gebit gehad?

 • Waarom zou daar een pet met geld liggen?

 • Wijs de boer eens aan. Hoe kun je zien dat dit een boer is?

Activiteit 2: Horen van een letter in een woord Leg een aantal voorwerpen op tafel waarin de letter ‘g’ zit, bijvoorbeeld: geld, gitaar, vlag, geel, magneet en gum. Pak ook een aantal voorwerpen waarin geen letter ‘g’ in voorkomt. Pak een groot vel papier, en schrijf hier de letter ‘g’ op. Dit is het vlak waar straks alle voorwerpen met een ‘g’ op komen te liggen.

 1. Vertel dat de letter klinkt als een ‘gu’. Laat je kind nu de letter uitspreken.

 2. Vraag in welke voorwerpen de letter ‘g’ verstopt zit. Laat je kind dit voorwerp pakken en het voorwerp benoemen.

 3. Indien er een letter ‘g’ in het woord zit, bespreek: Waar in het woord zit de letter? Vooraan? In het midden? Achteraan?

 4. Leg vervolgens het voorwerp op het vel papier.

 5. Laat je kind de overgebleven voorwerpen benoemen. Controleer op deze manier of deze voorwerpen echt geen letter ‘g’ bevatten.

Activiteit 3: Digitale praatplaat Open de praatplaat en klik de sleeptool (handje) aan. Laat je kind de letter ‘g’ naar een afbeelding in de praatplaat slepen. Vraag vervolgens:

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?

Daarna mag je kind ook andere letters die ze kennen slepen naar de voorwerpen. Vraag:

 • Welke letter heb je gesleept?

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Is dit te moeilijk? Laat je kind een afbeelding slepen naar dezelfde afbeelding. Is dit te makkelijk? Laat je kind een woordje slepen naar de afbeelding.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'g' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'g' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2UO5UrL De locomotief kan je hier downloaden en printen: https://bit.ly/2VlSMcz

Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
1.170 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page