top of page
 • Kids Learning

Leer vandaag de letter K met Teun

Vandaag staat De Lettertrein op het station. Teun blaast op het fluitje, het is tijd om in te stappen. De reis is al langs de letters a, b, c, d, e, f, g, h, i en j gegaan. Weet jij wat vandaag de bestemming is?Direct aan de slag? Klik dan hier voor het digitale oefenmateriaal: https://bit.ly/2VrQgBm In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Samen de nieuwe letter ontdekken? Dan zijn hier drie activiteiten omschreven die je als ouder kunt doen met je kind.


Activiteit 1: Filmpje bekijken Bekijk samen het filmpje en laat daarna de praatplaat zien. Stel de volgende vragen:

 • Over welke letter ging dit filmpje?

 • Waar ging het filmpje over?

 • Welke woorden met de letter k kwamen in het filmpje voor?

 • Ken je nog meer woorden met die letter?

 • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?


Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Stel tijdens het voorlezen de volgende vragen:

Verhaal:

 1. Waar is de kat? vraagt de kok.

 2. Hij heeft de kaas en de koek gestolen!

 3. De kok zoekt overal.

 4. Schuif die klok aan de kant, zegt hij, misschien zit hij daarachter.

 5. Voorzichtig, mijn klok is duur! roept de mevrouw.

 6. Kijk liever achter die koe!

 7. Maar die koe is nog zacht, zegt het kind.

 8. Ik heb ‘m gemaakt van klei.

 9. Knap hoor, zegt de mevrouw.

 10. Ik vind ‘m mooier dan die kroon.

 11. De kok ploft neer.

 12. Dan neem ik maar een kop koffie, zegt hij.

 13. De kat is toch weg.


Vragen:

Na regel 2: Zie jij de kat? Wijs aan. Na regel 2: Wat heeft de kat gestolen van de kok? Na regel 9: Wat bedoelt het kind met ‘die koe is nog zacht’? Na regel 13: Heeft de kok uiteindelijk de kat gevonden?


Activiteit 3: Benoemen van voorwerpen en klank herkennen Verzamel een aantal voorwerpen waarin de letter ‘k’ in het woord zit. Verzamel ook een aantal voorwerpen waar geen ‘k’ in zit. Leg deze voorwerpen op de tafel. Je kind mag steeds één voorwerp pakken waarvan hij/zij denkt dat de letter ‘k’ erin zit. Je kind benoemt de naam van het voorwerp. Samen onderzoeken jullie waar in het woord de letter zit. Zit hij vooraan, in het midden of achter in het woord? Daarna leggen jullie het voorwerp op een speciale tafel: de lettertafel. Doe dit met alle voorwerpen.


Klaar? Ga samen opzoek in het huis naar nog meer voorwerpen waar een ‘k’ in het woord zit. Bespreek deze voorwerpen op dezelfde manier. Leg vervolgens de voorwerpen op de lettertafel.


Voorbeeld voorwerpen: kist – pen – kopje – appel – kam – zak – kwast – hark – bril – sjaal – klei – koek – krant – banaan – kiwi


Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter ‘k' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'k' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2xnC8kO De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
651 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page