top of page
 • Kids Learning

Leer de letter P met Teun!

Vandaag staat De Lettertrein bij het station. Teun blaast op het fluitje, het is tijd om in te stappen. Tijdens de reis zijn we al langs de letters a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n en o gegaan. Dat was een mooie reis! Hier zagen we o.a. de haan in wagon H en we zagen ook de neushoorn van wagon N. Vandaag komen wij weer nieuwe dieren tegen in de wagon P. Ken jij dieren die beginnen met de letter ‘p’?

Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘p’: https://bit.ly/3arLPvX In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter ‘p’ en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een p?

 • Zie je Teun? Waar staat Teun op?

 • Wijs de piloot eens aan. Wat bestuurt een piloot?

 • Wijs de professor eens aan. Welk instrument bespeelt hij?

 • Wat staat er op het schilderij? Heb jij wel eens een pauw in het echt gezien?

 • Wat wil het paard weggeven? Aan wie wil hij dat geven?

Activiteit 2: Horen van een letter in een woord Leg een aantal voorwerpen op tafel waarin de letter ‘p’ zit, bijvoorbeeld: pen, drop, peer, lamp, schep, pan, lepel, appel, potlood en zeep. Pak ook een aantal voorwerpen waarin geen letter ‘p’ in voorkomt. Pak een groot vel papier, en schrijf hier de letter ‘p’ op. Dit is het vlak waar straks alle voorwerpen met een ‘p’ op komen te liggen.

 1. Vertel dat de letter klinkt als een ‘puh’. Laat je kind nu de letter uitspreken.

 2. Vraag in welke voorwerpen de letter ‘p’ verstopt zit. Laat je kind dit voorwerp pakken en het voorwerp benoemen.

 3. Indien er een letter ‘p’ in het woord zit, bespreek: Waar in het woord zit de letter? Vooraan? In het midden? Achteraan?

 4. Leg vervolgens het voorwerp op het vel papier.

 5. Laat je kind de overgebleven voorwerpen benoemen. Controleer op deze manier of deze voorwerpen echt geen letter ‘p’ bevatten.


Activiteit 3: Letterteken herkennen Schrijf de letters: ‘b’, ‘d’ en ‘p’ op een blad. Deze letters lijken erg op elkaar. Maar toch zijn er verschillen. Benoem samen de verschillen in letterklank en letterteken. Wat is de letter ‘p’? Laat je kind deze letter omcirkelen.


Stapje verder? Schrijf de drie letters meerdere keren op en zet ze door elkaar. Vraag waar de letter ‘p’ staat en laat hem/haar deze letters omcirkelen. Herkent je kind de andere letters ook? Dan mag hij/zij deze ook benoemen. Geheugensteuntje nodig? Koppel aan elke letter een herkenbaar woord. Bijvoorbeeld de ‘b’ van beer. Laat je kind de letters aanwijzen en er een woord bij verzinnen.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'p' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'p' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2xOd4U9 De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT

Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:542 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page