top of page
  • Kids Learning

Leer de letter J met De Lettertrein

Vandaag staat De Lettertrein weer voor je klaar. Stap je in? Dan neemt Teun je mee op reis. Vandaag is de bestemming: de wagon van de letter ‘j’!Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘j’: https://bit.ly/3ca2k0O In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Ontdekken van letterteken en letterklank Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter ‘j’ op. Laat deze zien aan je kind. Vraag:

  • Ken je deze letter?

  • Hoe spreek je de letter uit?

Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: ‘juh’. Laat nu je kind de letter uitspreken. Daarna mag je kind proberen de vorm van de letter over te trekken. Doe dit steeds met een andere kleur.

Activiteit 2: Letterteken herkennen Schrijf alle letters die je tot nu toe samen met je kind hebt geoefend op een blad. Vraag waar de letter ‘j’ staat en laat hem/haar deze letter aanwijzen. Herkent je kind de andere letters ook? Dan mag hij/zij deze ook benoemen. Stapje verder? Koppel aan elke letter een herkenbaar woord. Bijvoorbeeld de ‘j’ van jas en de ‘b’ van beer. Laat je kind de letters aanwijzen en er een woord bij verzinnen.

Activiteit 3: Digitale praatplaat Open de praatplaat en klik de sleeptool (handje) aan. Laat je kind de letter ‘j’ naar een afbeelding in de praatplaat slepen. Vraag vervolgens:

  • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

  • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Daarna mag je kind ook andere letters die ze kennen slepen naar de voorwerpen. Vraag:

  • Welke letter heb je gesleept?

  • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

  • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Is dit te moeilijk? Laat je kind een afbeelding slepen naar dezelfde afbeelding. Is dit te makkelijk? Laat je kind een woordje slepen naar de afbeelding.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'j' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'j' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2RzROYK De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:


717 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page