top of page
 • Kids Learning

Leer de letter I met Teun

De trein staat alweer klaar. Toet toet! Stap maar in, en ga met Teun mee op reis. Elke dag een stukje verder door het land van taal. Je hebt al een aantal bestemmingen gehad. Weet je nog welke? Vandaag ga je naar de wagon van de letter ‘i’!

Direct aan de slag? Klik dan hier voor het digitale oefenmateriaal: https://bit.ly/39PTaoF In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.

Samen de nieuwe letter ontdekken? Dan zijn hier drie activiteiten omschreven die je als ouder kunt doen met je kind.


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk samen de praatplaat en praat erover. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een i?

 • Welke woorden zie je met een i in het midden?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Wat doet het meisje met de strik?

 • Wijs de vlek eens aan. Hoe komt de vlek op de trui?

 • Wijs het meisje met het boek eens aan. Waar gaat het boek over?

 • Wat doet de jongen met de coltrui?


Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Stel tijdens het voorlezen de volgende vragen:

Verhaal:

 1. Ilse, Ivo en Ilja spelen kwartet.

 2. Ilse wijst met haar vinger naar de kaartjes van Ivo.

 3. Een iglo hoort niet bij een indiaan, zegt ze.

 4. Ilja zoekt het meteen op.

 5. Het bestaat wel, zegt Ilja, ik zie het hier op internet!

 6. Ja, maar op internet kan alles, zegt Ilse.

 7. Ik heb een kip gezien die een vis vangt.

 8. Dat geloof ik niet, zegt Ivo.

 9. Hij doet de rits van zijn tas open, pakt zijn tablet en zoekt het op.

 10. Zie je nou wel, zegt Ilse.

 11. Op internet kan alles.


Vragen:

Na regel 3: Waar hoort een iglo wel bij? Na regel 6: Wat is internet? Na regel 9: Wat ziet Ivo op zijn tablet?


Activiteit 3: Benoemen van voorwerpen en klank herkennen Verzamel een aantal voorwerpen waarin de letter ‘i’ in het woord zit. Verzamel ook een aantal voorwerpen waar geen ‘i’ in zit. Leg deze voorwerpen op de tafel. Je kind mag steeds één voorwerp pakken waarvan hij/zij denkt dat de letter ‘i’ erin zit. Je kind benoemt de naam van het voorwerp. Samen onderzoeken jullie waar in het woord de letter zit. Zit hij vooraan, in het midden of achter in het woord? Daarna leggen jullie het voorwerp op een speciale tafel: de lettertafel. Doe dit met alle voorwerpen.


Klaar? Ga samen opzoek in het huis naar nog meer voorwerpen waar een ‘i’ in het woord zit. Bespreek deze voorwerpen op dezelfde manier. Leg vervolgens de voorwerpen op de lettertafel.


Voorbeeld voorwerpen: kist – fles – pen – stift – doos – bril – inkt – pop – schrift – drinken – pen.


Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter ‘i' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'i' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2UQO872 Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.

Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT

Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
268 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page