top of page
  • Kids Learning

De letter H staat klaar! Stap je in?

Vandaag staat De Lettertrein weer voor je klaar. Stap je in? Dan neemt Teun je mee op reis. Vandaag is de bestemming: de wagon van de letter ‘h’!

Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘h’: https://bit.ly/2JNMSLL In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Filmpje bekijken Laat eerst het filmpje zien. Zet vervolgens de digitale praatplaat op het scherm. Bespreek het filmpje met je kind, terwijl jullie naar de praatplaat kijken. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

  • Over welke letter ging dit filmpje?

  • Waar ging het filmpje over?

  • Welke woorden met de letter ‘h’ kwamen in het filmpje voor?

  • Ken je nog meer woorden met die letter?

  • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?

Activiteit 2: Ontdekken van letterteken en letterklank Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter ‘h’ op. Laat deze zien aan je kind.


Vraag:

  • Ken je deze letter?

  • Hoe spreek je de letter uit?


Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: ‘huh’. Laat nu je kind de letter uitspreken. Daarna mag je kind proberen de vorm van de letter over te trekken. Doe dit steeds met een andere kleur.


Activiteit 3: Klank herkennen Schrijf de letter ‘h’ op een post-it. Plak deze op een voorwerp in huis of in de tuin waarin de letter 'h' in het woord zit. Benoem wat je doet en waar de letter in het woord zit. Hoort je kind de letter ook? Loop nu samen rond. Laat je kind voorwerpen met een ‘h’ zoeken. Zodra jullie er één hebben gevonden, schrijft je kind de letter op een post-it en plakt dit op het voorwerp. Hoeveel voorwerpen met een 'h' in het woord hebben jullie in huis of in de tuin?

Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'h' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en om kinderen te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'h' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2xJqKQ0 De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz


Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
788 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page