• Kids Learning

Onderzoekend en ontdekkend leren met TopOntdekkers.

TopOntdekkers is een compleet pakket voor zaakvakonderwijs. TopOntdekkers kun je samenstellen naar de wensen en visie van de school. Het bestaat uit losse modules, waarvan de basis TopOntdekkers 3/8 is.Module - Inhoud


TopOntdekkers 3/8 - Thematisch geïntegreerde zaakvakken methode voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8.


TopKleuters - Thematisch lespakket voor groep 1/2 dat aansluit bij TopOntdekkers.


TopCanon - Uitbreidingspakket voor geschiedenis. Geschikt voor de groepen 5 t/m 8.


TopWereld - Uitbreidingspakket voor aardrijkskunde. Geschikt voor de groepen 5 t/m 8.


TopTechniek - Uitbreidingspakket voor natuur en techniek. Geschikt voor de groepen 5 t/m 8.


TopTopo - Uitbreidingssoftware voor topografie Nederland / Europa / Wereld.


TopDrama - Uitbreidingspakket voor dramalessen. Geschikt voor groep 1 t/m 8.

Thematische zaakvakmethode met vele werkvormen

TopOntdekkers is een thematische zaakvakmethode voor de groepen 3 t/m 8. Kinderen ontdekken zichzelf en de wereld. Door thematisch onderwijs te combineren met leuke werkvormen komen de kinderen tot nieuwe inzichten en ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden.


Doorlopende leerlijn groep 1 t/m 8

TopOntdekkers bevat samen met TopKleuters een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8. Elke twee jaargroepen kent 12 overeenkomstige thema’s. Deze thema’s bevatten onderwerpen uit de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Elk thema bevat 15 opdrachtkaarten waarbij de ontwikkeling van de vaardigheden centraal staan. De informatie en kennis die nodig zijn om de opdrachten te maken zijn een middel om deze vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan vaardigheden als informatie opzoeken en verwerken, communiceren, samenwerken.


Groep 3-4: Leerkracht als regisseur

Bij de groepen 3/4 kiest de leerkracht een kaart met een onderwerp. Deze wordt klassikaal geïntroduceerd en de kinderen alleen, in tweetallen of in groepjes de bijbehorende verwerking op deze kaart. De opdrachtkaarten zijn digitaal te openen in de bijbehorende leeromgeving. Ook zijn hier filmpjes, artikelen, werkbladen en digitale boeken te vinden. Groep 5 - 8: Leerkracht als coach

Bij de groepen 5/6 en 7/8 staat keuzevrijheid meer centraal. Kinderen kiezen zelf welk onderwerp binnen het thema ze interesseert, daarbij maken ze een verwerking. Deze verwerking maken ze alleen, in tweetallen of in groepjes. De opdrachtkaarten zitten in mappen per thema, en zijn ook te openen in de digitale leeromgeving. In deze omgeving kunnen de kinderen zoeken naar informatie op een kindvriendelijke zoekmachine. Ook zijn er filmpjes, werkbladen, artikelen en digitale boeken te vinden bij elke opdrachtkaart.


Managen van vaardigheden

Om het de keuzevrijheid en de ontwikkeling van de vaardigheden te managen wordt er in groep 5/6 en 7/8 gebruik gemaakt van werkschriften. In dit werkschrift houden de kinderen bij welke kaart ze maken, welke leerdoelen ze voor zichzelf stellen en welke planning gehanteerd wordt. Voornamelijk tijdens het samenwerken leidt een duidelijke taakverdeling en planning het proces in goede banen.


Veel diverse verwerkingsvormen

De verwerkingsvormen binnen TopOntdekkers zijn heel divers: van mindmap tot muurkrant en van gedicht tot uitlegfilmpje. Voor elke verwerkingsvorm is een hulpkaart beschikbaar. Daarop staat eenvoudig omschreven welke stappen de leerlingen moeten tijdens het proces om tot de verwerking te komen. Er staan ook randvoorwaarden beschreven waaraan het eindproduct aan moet voldoen. Deze zijn op twee niveau’s beschreven: groep 5/6 en 7/8.


> Vraag brochure aan


> Vraag vrijblijvende presentatie aan


94 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 Kids Learning B.V. - Educatieve Uitgeverij