top of page
  • Kids Learning

Onderzoekend en ontdekkend leren met TopOntdekkers.

TopOntdekkers is een compleet pakket voor zaakvakonderwijs. TopOntdekkers kun je samenstellen naar de wensen en visie van de school. Het bestaat uit losse modules, waarvan de basis TopOntdekkers 3/8 is.Module - Inhoud


TopOntdekkers 1/8 - Thematisch geïntegreerde zaakvakken methode voor de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8.

TopOntdekkers in het kort

TopOntdekkers is een thematische zaakvakmethode voor de groepen 1 t/m 8. Kinderen ontdekken zichzelf en de wereld. Door thematisch onderwijs te combineren met leuke werkvormen komen de kinderen tot nieuwe inzichten en ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden.


Werkwijze van TopOntdekkers

TopOntdekkers bevat een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8. Elke twee jaargroepen kent 12 overeenkomstige thema’s. Deze thema’s bevatten onderwerpen uit de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Elk thema bevat 15 opdrachtkaarten waarbij de ontwikkeling van de vaardigheden centraal staan. De informatie en kennis die nodig zijn om de opdrachten te maken zijn een middel om deze vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan vaardigheden als informatie opzoeken en verwerken, communiceren, samenwerken.


Thema's van TopOntdekkers

Bij TopOntdekkers kan je met de hele school tegelijk werken aan hetzelfde thema. Er worden 6 thema's per jaar behandeld. Het leuke aan schoolbreed thematisch werken is dat de hele school ingericht kan worden naar het thema en dat leerlingen hun ervaringen met andere groepen kunnen delen. De volgende thema's zijn er:


Thema 1: Vakantie en verkeer

Thema 2: Huis en thuis

Thema 3: School en werk

Thema 4: Vroeger en nu

Thema 5: Boerderij

Thema 6: Beestenbende

Thema 7: Vriendschap en cultuur

Thema 8: Voeding en sport

Thema 9: Natuur en seizoenen

Thema 10: Mens en lichaam

Thema 11: Wetenschap en techniek

Thema 12: Nederland en de wereld


Groep 1 - 4: Leerkracht als regisseur

Bij de groepen 1/2 en 3/4 kiest de leerkracht een kaart met een onderwerp. Deze wordt klassikaal geïntroduceerd en de kinderen alleen, in tweetallen of in groepjes de bijbehorende verwerking op deze kaart. De opdrachtkaarten zijn digitaal te openen in de bijbehorende leeromgeving. Ook zijn hier filmpjes, artikelen, werkbladen en digitale boeken te vinden. Groep 5 - 8: Leerkracht als coach

Bij de groepen 5/6 en 7/8 staat keuzevrijheid meer centraal. Kinderen kiezen zelf welk onderwerp binnen het thema ze interesseert, daarbij maken ze een verwerking. Deze verwerking maken ze alleen, in tweetallen of in groepjes. De opdrachtkaarten zitten in mappen per thema, en zijn ook te openen in de digitale leeromgeving. In deze omgeving kunnen de kinderen zoeken naar informatie op een kindvriendelijke zoekmachine. Ook zijn er filmpjes, werkbladen, artikelen en digitale boeken te vinden bij elke opdrachtkaart.


Managen van vaardigheden

Om het de keuzevrijheid en de ontwikkeling van de vaardigheden te managen wordt er in groep 5/6 en 7/8 gebruik gemaakt van werkschriften. In dit werkschrift houden de kinderen bij welke kaart ze maken, welke leerdoelen ze voor zichzelf stellen en welke planning gehanteerd wordt. Voornamelijk tijdens het samenwerken leidt een duidelijke taakverdeling en planning het proces in goede banen.


Veel diverse verwerkingsvormen

De verwerkingsvormen binnen TopOntdekkers zijn heel divers: van mindmap tot muurkrant en van gedicht tot uitlegfilmpje. Voor elke verwerkingsvorm is een hulpkaart beschikbaar. Daarop staat eenvoudig omschreven welke stappen de leerlingen moeten tijdens het proces om tot de verwerking te komen. Er staan ook randvoorwaarden beschreven waaraan het eindproduct aan moet voldoen. Deze zijn op twee niveau’s beschreven: groep 5/6 en 7/8.Op woensdagmiddag 24 maart 2021 om 14.45 uur zijn we bij het webinar van Heutink over Wereldoriëntatie met onze nieuwe zaakvakkenmethode TopOntdekkers.

Lees hier verder: http://bit.ly/3qyrhd5


554 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page