top of page
  • Kids Learning

Mooie ontmoetingen, inspiratie en plezier tijdens het JAStival!

Bijgewerkt op: 22 mei 2023

Op dinsdag 30 mei organiseert het JAS een inspirerend festival: het JAStival. De derde editie van het Jastival zit wederom boordevol inspirerende workshops, lezingen en presentaties. Maar er is ook genoeg tijd om te ontspannen en te ontmoeten. Een dag met meer dan 100 Jenaplanners, dat staat garant voor mooie ontmoetingen, inspiratie en plezier.


Een ideale mix tussen een scholingsdag en een teamuitje.


Wanneer: 30 mei 2023

Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur

Adres: Het Bovenveen in Echten


Met Kids Learning zullen we tijdens het festival aanwezig zijn en onze kaartspellen voor rekenen presenteren en verkopen. Met de kaartspellen kunnen kinderen extra oefenen met de leerdoelen van alle 9 rekendomeinen. Zo krijgen kinderen meer inzicht of worden bewerkingen geautomatiseerd.
Een selectie van de workshops, presentaties, lezingen:


ChatGPT en AI-tools in het Klaslokaal - Ruben Nieuwenhuis: Tijdens deze interactieve workshop zullen we de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie en hara toepassingen in het onderwijs verkennen. We richten ons specifiek op de inzet van ChatGPT en andere AI-tools om leerervaringen te verrijken en onderwijsprocessen te stroomlijnen.


De workshop bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

  • Inleiding tot ChatGPT en AI-tools: we beginnen met een overzicht van de basisprincipes van kunstmatige intelligentie, met speciale aandacht voor ChatGPT. We zullen de functionaliteiten en mogelijkheden van deze AI-tools bespreken, evenals hun rol in het hedendaagse onderwijs.

  • Kansen benutten: We onderzoeken hoe we ChatGPT en andere AI-tools kunnen inzetten om het leerproces te verbeteren, betrokkenheid te vergroten en docenten te ondersteunen bij hun werk.

  • Risico beheersen: Met grote kansen komen ook potentiële risico’s. We zullen de ethische en praktische overwegingen rond het gebruik van AI in het klaslokaal bespreken en strategieën aanreiken om de risico’s te beheersen en te minimaliseren.

Nb: bovenstaande workshopbeschrijving is gegenereerd door ChatGPT


Het jonge kind – Nicky Westerhout: De basis van alles dat een kind leert is bewegen. De sensomotorische ontwikkeling: bewegen en ervaren zijn de grondleggers van de gehele ontwikkeling. Waarom is dit zo en welke activiteiten zijn hierin belangrijk voor het jonge kind? Bewegingen en lichaamstaal van het kind zeggen vaak zoveel meer dan woorden. Aan de motorische ontwikkeling kun je mede zien in welke fase een kind zit en of de kleuter schoolrijp is. Zie en ervaar het jonge kind en laat ze optimaal ontwikkelen! In deze workshop komen de volgende onderdelen aan bod: voorwaarden om te kunnen ontwikkelen, de sensomotorische ontwikkeling, het verschil tussen jongens en meisjes en de voorwaarden om naar groep 3 te gaan.


De vrije tekst - Elly Verstraaten: Levend Taalonderwijs is een aanvulling op het Jenaplanconcept vanuit de Freinethoek en vormt tezamen een belangrijke bouwsteen. Taalonderwijs dient betekenisvol te zijn en in relatie te staan met de actualiteit. Omdat de opzet van levend taalonderwijs is dat kinderen zich moeten ontwikkelen tot competente taalgebruikers, kiezen we ons uitgangspunt in de vier taalgebruiksvormen: luisteren, spreken, lezen en schrijven. Dat wat leeft in jouw groep is daarbij het vertrekpunt. Leren lezen met je eigen taal en begrijpend lezen met teksten van jou en je groepsgenoten. In deze workshop gaan we samen aan de slag met de leerlijn: de vrije tekst. We bekijken de volgende zaken:

  • Waarom willen we dit?

  • Hoe pakken we dit aan in een driejarige stamgroep?

  • En we gaan het zelf DOEN!

Aquarelleren- Sanne Aarsman: "Hou je van tekenen of schilderen? Of heb je altijd nog een wens om je te kunnen uiten met water, pigment en papier? Doe dan mee met de workshop aquarelleren! Tijdens de workshop krijg je tips en tricks over de techniek van aquarelverf, mag je ontdekken wat de verschillende reacties zijn van water met pigment en ga je uiteindelijk het terrein op om te werken aan een eigen kunstwerk. Alles onder begeleiding van Sanne van 'a Girl in the Field'. Ontdek je nieuwe hobby met de workshop aquarelleren."


Boekpresentatie nieuwe Jenaplanpublicatie: de ondernemende houding: Een onderzoeksgroep met allemaal Jenaplanners is twee jaar bezig geweest met een onderzoek naar het bevorderen van de ondernemende houding van kinderen en stamgroepleiders. De publicatie is af en het JASTIVAL is de plek waar het voor het onder de aandacht gebracht wordt (en je krijgt het mee).


Creatieve workshops: Er worden ook creatieve workshops gegeven: o.a. taaldruktechnieken, samen muziek maken en zingen. Een pubquiz kun je bezoeken om je kennis te testen. Op de festivalmarkt kun je ook nog wat leuke items scoren.


Dit zijn slechts een aantal workshops. De rest van het programma lees je in het programmaboekje dat je op het Jastival ontvangt. We gaan voor een veelzijdig programma. Zo is er voor ieder wat wils. Bij veel van de workshops zijn de presentaties achteraf beschikbaar, of neem je wat mee naar huis. Zo kun je het geleerde direct toepassen in de praktijk.


Dit bomvolle programma is slechts €75,- pp en dat is inclusief lunch en koffie en thee. Als het goed is krijgen we een zonnetje er gratis bij.


Meer informatie of aanmelden?

Er zijn nog een aantal laatste plaatsen beschikbaar. Bij interesse mail naar: eva@bureaujenaplan.nl


66 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page