top of page
 • Kids Learning

Stap in en leer de letter U

Teun komt met zijn Lettertrein bij het station aan. Achter de locomotief hangen al een heleboel letter-wagons. Zoals de wagon 'r', waarin een mooie reis werd gemaakt en de wagon 't', waar de tuinman op zoek was naar zijn 10e tomaat. Vandaag is er een nieuwe wagon bijgekomen. Dit is de wagon van de letter ‘u’. Ben je benieuwd wat er vandaag in de wagon gaat gebeuren? Stap dan snel in!

Direct aan de slag?

Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter 'u': https://bit.ly/2W6nwhL In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter ‘u’ en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘u’?

 • Welke woorden zie je met een 'u' in het midden?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Wijs de zuster eens aan. Waarom kijkt ze verschrikt?

 • Wie is de patiënt? Hoe zie je dat?

 • Wat geeft de jongen aan het meisje? Hoe heet jouw knuffel?

 • Wijs de spuit eens aan. Heb jij wel eens een spuit gehad?

Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Kijk tegelijkertijd naar de praatplaat. Stel tijdens het voorlezen de vragen.


Verhaal:

 1. Laat nog eens een diepte zucht horen, vraagt de zuster.

 2. De zuster houdt een stethoscoop tegen de rug van Susan.

 3. Hoera! Daar is mijn knuffel, roept Susan heel hard.

 4. De zuster schrikt.

 5. Volgens mij is de stethoscoop nu stuk, moppert ze.

 6. Ik mag een uur lang op bezoek bij mijn zus, zegt Ruben.

 7. Ik heb haar knuffel meegenomen.

 8. En een cadeautje van de buren: een tulp.

 9. Susan geeft haar knuffel een dikke kus.

 10. Bedankt, Ruben.

 11. Nu voel ik me al veel beter, zegt ze.

Vragen:

Na regel 2: Wijs de stethoscoop eens aan. Waar is een stethoscoop voor?

Na regel 5: Hoe zou de stethoscoop stuk zijn gegaan?

Na regel 7: Is Susan blij met haar knuffel denk je? Waaraan zie je dat? Na regel 11: Ben jij wel eens in het ziekenhuis geweest? Waarom was je daar?

Activiteit 3: Klank herkennen Schrijf de letter 'u' op een post-it. Plak deze op een voorwerp in huis of in de tuin waarin de letter ‘u’ in het woord zit. Benoem wat je doet en waar de letter in het woord zit. Hoort je kind de letter ook? Loop nu samen rond. Laat je kind voorwerpen met een 'u' zoeken. Zodra jullie er één hebben gevonden, schrijft je kind de letter op een post-it en plakt dit op het voorwerp. Hoeveel voorwerpen met een ‘u’ in het woord hebben jullie in huis of in de tuin?


Voorbeeld voorwerpen: muts – munt – knuffel – gum – jurk – rugzak – bus – tulp

Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'u' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'u' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/3cTb0ZR De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:


314 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page