top of page
 • Kids Learning

Leer vandaag de letter T met Teun

Jullie hebben al een mooie reis achter de rug. Weet je nog welke letters je allemaal al hebt gehad? Vandaag staat De Lettertrein weer voor je klaar om verder te reizen. Stap je in? Dan neemt Teun je mee op reis. Vandaag is de bestemming: de wagon van de letter 't'!


Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter 't': https://bit.ly/2xVJBb6 In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Kijk tegelijkertijd naar de praatplaat. Stel tijdens het voorlezen de vragen.


Verhaal:

 1. Kunnen jullie helpen met zoeken? vraagt de tuinman aan Timo en Tess.

 2. Ik ben een tomaat kwijt.

 3. Er lagen tien tomaten op de tafel tussen de taart en de trompet.

 4. Het zijn de mooiste tomaten uit mijn tuin!

 5. Maar nu is er één weg.

 6. Ik ga niet door de hele trein zoeken hoor, zegt Timo.

 7. Ik wil trommelen!

 8. Hij slaat zo hard op zijn trommel dat de trompet van de tafel valt.

 9. Kijk! Daar is ‘ie, roept Tess.

 10. De tomaat lag onder trompet!

Vragen:

Na regel 1: Waar zou de tuinman naar opzoek zijn? Na regel 5: Hoeveel tomaten liggen er nog op tafel? Tel ze. Na regel 5: Zie jij waar de 10e tomaat is gebleven? Na regel 10: De tuinman heeft een moestuin. Welke groente kun je nog meer in een moestuin verbouwen?

Activiteit 2: Ontdekken van letterteken en letterklank Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter 't' op. Laat deze zien aan je kind. Vraag:

 • Ken je deze letter?

 • Hoe spreek je de letter uit?

Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: 'tuh'. Laat nu je kind de letter uitspreken. Daarna mag je kind proberen de vorm van de letter over te trekken. Doe dit steeds met een andere kleur.


Extra uitdaging: Schrijf alle letters die je tot nu toe hebt gehad op een blad. Laat je kind de letter ‘t’ benoemen en omcirkelen. Maak er daarna een zoekspelletje van. Vraag naar andere letters. Bijvoorbeeld waar is de letter … ‘p’? Laat je kind deze letter omcirkelen. Doe dit met alle letters op het blad.


Activiteit 3: Digitale praatplaat Open de praatplaat en klik de sleeptool (handje) aan. Laat je kind de letter 't' naar een afbeelding in de praatplaat slepen. Vraag vervolgens:

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?

Daarna mag je kind ook andere letters die ze kennen slepen naar de voorwerpen. Vraag:

 • Welke letter heb je gesleept?

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Is dit te moeilijk? Laat je kind een afbeelding slepen naar dezelfde afbeelding. Is dit te makkelijk? Laat je kind een woordje slepen naar de afbeelding.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 't' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 't' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/3bVC2j2 De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:


310 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page