top of page
  • Kids Learning

Leer met Teun de letter D

Bijgewerkt op: 7 apr. 2020

De Lettertrein staat weer voor je klaar. Stap je in? Dan neemt Teun je mee op reis.

Vandaag is de bestemming: de wagon van de letter ‘d’!


Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘d’: https://bit.ly/2w7CQln

In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Filmpje bekijken Laat eerst het filmpje zien. Zet vervolgens de digitale praatplaat op het scherm. Bespreek het filmpje met je kind, terwijl jullie naar de praatplaat kijken. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

  • Over welke letter ging dit filmpje?

  • Waar ging het filmpje over?

  • Welke woorden met de letter ‘d’ kwamen in het filmpje voor?

  • Ken je nog meer woorden met die letter?

  • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?

Activiteit 2: Ontdekken van letterteken en letterklank Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter ‘d’ op. Laat deze zien aan je kind. Vraag:

  • Ken je deze letter?

  • Hoe spreek je de letter uit?

Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: ‘du’. Laat nu je kind de letter uitspreken. Daarna mag je kind proberen de vorm van de letter over te trekken. Doe dit steeds met een andere kleur.


Extra uitdaging: Als het goed is, hebben jullie de letter ‘b’ ook al gedaan. Teken deze letters naast elkaar. Vertel dat deze letters erg op elkaar lijken, maar dat er toch verschillen zijn. Ontdek met elkaar wat de verschillen zijn in letterteken en letterklank.

Schrijf nu 10 x de letter ‘b’ en 10 x de letter ‘d’ op een vel papier. Kan je kind herkennen wat de letter ‘d’ is? Laat je kind deze letter omcirkelen.

Activiteit 3: Klank herkennen Verzamel een aantal voorwerpen waarin de letter ‘d’ in het woord zit en waar de letter 'd' niet in het woord zit. Leg deze voorwerpen op de tafel. Je kind mag steeds één voorwerp pakken waarvan hij/zij denkt dat de letter ‘d’ erin zit. Je kind benoemt de naam van het voorwerp. Samen onderzoeken jullie waar in het woord de letter zit. Zit hij vooraan, in het midden of achter in het woord? Daarna leggen jullie het voorwerp op een speciale tafel: de lettertafel. Doe dit met alle voorwerpen.

Klaar? Ga samen op zoek in het huis naar nog meer voorwerpen waar een ‘d’ in het woord zit. Bespreek deze voorwerpen op dezelfde manier. Leg vervolgens de voorwerpen op de lettertafel.


Voorbeeld voorwerpen: fles – doek – lijm – doos – druif – koek – drop – deken – banaan – dop.


Klaar met oefenen?

Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'd' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen?

De kleurplaat van letter 'd' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2yFKlkF

Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen?

De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma' in de digitale omgeving. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Wanneer volgt de volgende letter?

Iedere schooldag plaatsen we een nieuwe letter. Deze kan je vinden in onze blogs. In het weekend wordt er geen nieuwe letter geplaatst.

Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein

We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn.

Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
1.710 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page