top of page
 • Kids Learning

Leer hier de letter Z

Teun reist met De Lettertrein door het land van taal. Vandaag komt hij bij het eindstation aan. Want we zijn bij de allerlaatste letter van het alfabet aangekomen. Ken jij het alfabet al? Zeg het eens op. Welke letter hoor je aan het einde?

Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘z’: https://bit.ly/3cl5Gih In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen met je kind kunt doen om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter ‘z’ en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘z’?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Welke dieren zie je allemaal? Wijs ze aan.

 • Wat doet de zebra?

 • Wijs de zwemmende jongen eens aan. Kan jij al zwemmen?

Activiteit 2: Waar hoor je de letter? Vertel dat je de letter ‘z’ uitspreekt als een ‘zzz’, een zoemende klank. Laat je kind de klank een aantal keer uitspreken, zodat hij/zij de klank (her)kent. Noem steeds één woord uit de onderstaande woordenlijst. In elk woord zit de letter ‘z’ verstopt, maar waar? De opdracht is:

 • Waar hoor je de letter vooraan? Doe dan een stap naar voren.

 • Waar hoor je de letter in het midden? Doe dan je handen in de zij.


Woordenlijst: zee – zeven – huizen – zwaan – muizen – laarzen – zon – zwart – zebra


Activiteit 3: Lettervorm herkennen Schrijf de letter ‘z’ op een blad. Laat je kind deze letter een aantal keer overtrekken met verschillende kleuren potloden. Op deze manier leert je kind de vorm van de letter herkennen en zelf schrijven. Schrijf nu alle letters op die je tot nu toe hebt behandeld. Stel deze drie vragen:

 1. Waar zie je de letter ‘z’? Omcirkel deze letter.

 2. Ken je een woord dat begint met de letter ‘z’?

 3. Zie je een voorwerp in huis of in de tuin die begint met de letter ‘z’?

Meer uitdaging? Maak de opdracht iets lastiger door de drie bovenstaande vragen ook te stellen over de andere opgeschreven letters.


Tip: Kleuters leren door herhaling, dus laat dezelfde letters steeds terugkomen in je vraagstelling.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'z' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'z' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2L6SPnL De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:

2.061 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page