Teun rijdt al een tijdje rond in het land van Taal. Elke dag komt er een nieuwe letter bij.
Zo leert hij in 26 dagen alle letters van het alfabet. Achter de locomotief hangen al een heleboel wagons met letters. Zoals de wagon J, waarin de juf jarig was en de wagon L waar een libelle in de lamp zat. Vandaag is er een nieuwe wagon bijgekomen. Dat is de wagon van de letter ‘r’. De ‘r’ is van rits en van roos. Waarvan nog meer?
Direct aan de slag?
Klik dan hier voor het digitale oefenmateriaal: https://bit.ly/3bx65xz In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.
Samen de nieuwe letter ontdekken? Dan zijn hier drie activiteiten omschreven die je als ouder kunt doen met je kind.
Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter 'r' en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:
Wat gebeurt er in de wagon?
Welke woorden zie je die beginnen met een ‘r’?
Zie je Teun? Wat doet Teun?
Wijs het meisje op de bank aan. Wat heeft ze in haar hand?
Wat heeft de man in zijn hand? Aan wie wil de man dat geven?
Wijs het meisje met het paarse vest aan. Wat wil ze doen?
Wat laat de vrouw vallen?
Ben jij wel eens iets kwijtgeraakt?
Activiteit 2: Waar hoor je de letter? Vertel dat je de letter ‘r’ uitspreekt als een ‘rrr’. Het is een rollende klank en daardoor best lastig. Laat je kind de klank een aantal keer uitspreken, zodat hij/zij de klank (her)kent.
Noem steeds één woord uit de onderstaande woordenlijst. In elk woord zit de letter ‘r’ verstopt, maar waar? De opdracht is:
Waar hoor je de letter vooraan? Doe dan een stap naar voren.
Waar hoor je de letter in het midden? Doe dan je handen in de zij.
Waar hoor je de letter aan het einde? Doe dan een stap naar achteren.
Woordenlijst:
ster - trompet - rood - ver - rem - raam - citroen - rug - peer - brood - roos - rok
Activiteit 3: Digitale praatplaat Open de praatplaat en klik de sleeptool (handje) aan. Laat je kind de letter 'r' naar een afbeelding in de praatplaat slepen. Vraag vervolgens:
Naar welk woord heb je deze letter gesleept?
Waar in het woord hoor je deze letterklank?
Daarna mag je kind ook andere letters die ze kennen slepen naar de voorwerpen. Vraag:
Welke letter heb je gesleept?
Naar welk woord heb je deze letter gesleept?
Waar in het woord hoor je deze letterklank?
Is dit te moeilijk? Laat je kind een afbeelding slepen naar dezelfde afbeelding. Is dit te makkelijk? Laat je kind een woordje slepen naar de afbeelding.
Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.
Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter ‘r' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.
Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'r' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VtPFQX De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.
Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.
Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT
Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:
Commentaires