top of page
 • Kids Learning

Leer de letter q met Teun!

Toet toet! De Lettertrein staat bij het station. Vandaag neemt Teun je mee naar de wagon van letter ’q’. Dit is een lastige letter en je komt hem ook niet zo vaak tegen in woorden. Maar Teun beleeft hier een heel leuk avontuur, hij houdt namelijk een quiz.

Doe je mee met deze quiz?

Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘q’: https://bit.ly/2wZb0Z9 In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter ‘q’ en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘q’?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Wijs de televisie eens aan. Wat voor een sport wordt daar gespeeld?

 • Wijs het aquarium eens aan. Welk dier zit in het aquarium?

 • Heb jij een vis als huisdier? Zo ja, hoe heet de vis?

 • Hoeveel kinderen zitten er op de tribune? Waar kijken ze naar?

 • Welke prijzen zijn er te winnen?

 • Welke prijs wil jij wel winnen?


Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Stel tijdens het voorlezen de volgende vragen:

Verhaal:

 1. Teun ziet er chique uit.

 2. Hij heeft een jasje met glitters aan.

 3. Danique en Enrique zitten op de eerste rij.

 4. Bij de letter 'q' is het tijd voor een quiz! zegt Teun.

 5. We hebben hele mooie prijzen: een maquette van het station, een aquarel die ik zelf heb geschilderd en een aquarium.

 6. En die speelgoed quad? vraagt Monique.

 7. Dat is de troostprijs voor de verliezer, zegt Teun.

 8. Dan komt nu de vraag: wat is een aquaduct?

 9. Niemand geeft antwoord.

 10. Teun snapt het al.

 11. Ze willen niet winnen.

 12. Ze willen allemaal die speelgoed quad!

Vragen:

Na regel 1: Zie je Teun? Wijs hem aan. Na regel 1: Wat wordt er bedoeld met ‘Teun ziet er chique uit’? Na regel 4: Wat kun je winnen bij de quiz? Kijk naar de plaat. Na regel 11: Waarom willen ze niet winnen denk je?


Activiteit 3: Zelf een quiz maken en doen Bedenk samen een quiz over de letters, woordjes en verhaaltjes in de Lettertrein die jullie al geoefend hebben.

Voorbeeldvragen over de letters:

 • Welke letter hoor je vooraan in het woord ‘bel’? Extra uitdaging: Schrijf deze letter op.

 • Welke letter hoor je achteraan in het woord ‘lamp’? Extra uitdaging: Schrijf deze letter op.

Voorbeeldvragen over de woordjes:

 • Noem drie woorden met de letter ‘m’.

 • Welk woord is langer denk je? Neushoorn of kip?

Voorbeeldvragen over de verhaaltjes:

 • Wat heeft de kat in het verhaaltje van de letter ‘k’ opgegeten?

 • Bij de letter ‘q’ verstopt opa iets in zijn sok. Wat is dat?


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'q' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als een trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'q' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/3eGloG7 De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:398 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page