top of page
 • Kids Learning

Leer de letter E met Teun

De trein staat alweer klaar. Toet toet! Stap maar in, en ga met Teun mee op reis. Elke dag een stukje verder door het land van taal. Je hebt al een aantal bestemmingen gehad. Weet je nog welke? Vandaag ga je naar de wagon van de letter ‘e’!


Direct aan de slag?

Klik dan hier voor het digitale oefenmateriaal van de letter ‘e’: https://bit.ly/2Rgr1k8 In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder worden drie activiteiten omschreven die je als ouder kunt doen met je kind.


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter 'e' en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘e’?

 • Welke woorden zie je met een ‘e’ in het midden?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Wijs het blik met erwten aan. Heb jij wel eens een erwt gegeten? Hoe smaakt dat?

 • Wijs de ezel eens aan. Wat doet de ezel?

 • Wat stopt Eva in de emmer?

 • Wijs de eskimo eens aan. Waar leeft een eskimo?


Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Stel vragen tijdens het voorlezen.


Verhaal:

 1. Wat is het hier mooi groen, zegt de eskimo.

 2. Thuis is alles wit van de sneeuw.

 3. Ik weet iets, zegt Eva.

 4. Ik stop deze erwt in de grond.

 5. Dan groeit er een plant uit.

 6. Met een schep vult ze een emmer met zand.

 7. De egel helpt mee en graaft een kuil.

 8. Eva doet de erwt in de kuil en giet er daarna water overheen.

 9. Alstublieft, meneer de eskimo.

 10. U mag de emmer meenemen naar huis.

 11. Over zes weken heeft u een groene plant, belooft Eva.


Vragen:

Na regel 2: Wat bedoelt de eskimo met ‘thuis is alles wit?’. Na regel 2: Waar is zijn thuis? Na regel 8: Wat zal er gebeuren met de erwt?


Activiteit 3: Klank herkennen Schrijf de letter ‘e’ op een post-it. Plak deze op een voorwerp in huis of in de tuin waarin de letter 'e' in het woord zit. Benoem wat je doet en waar de letter in het woord zit. Hoort je kind de letter ook? Loop nu samen rond. Laat je kind voorwerpen met een ‘e’ zoeken. Zodra jullie er één hebben gevonden, schrijft je kind de letter op een post-it en plakt dit op het voorwerp. Hoeveel voorwerpen met een ‘e’ in het woord hebben jullie in huis of in de tuin?


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'e' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'e' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2RgOcLk De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz

Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FTHoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:1.255 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page