top of page
 • Kids Learning

De Lettertrein neemt je mee naar de letter Y

Vandaag komt De Lettertrein met de letter 'y' aan bij het station. Teun blaast op het fluitje, het is tijd om in te stappen. Vandaag gaat het bij de letter ‘y’ over sporten.

Welke sport doe jij?

Direct aan de slag? Klik dan hier voor het digitale oefenmateriaal: https://bit.ly/2z3oqEa In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Samen de nieuwe letter ontdekken? Dan zijn hier drie activiteiten omschreven die je als ouder met je kind kunt doen.


Activiteit 1: Inleidend gesprek Bekijk de plaat van de letter ‘y’ en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een ‘y’?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Wijs de gymleraar eens aan. Wat doet hij?

 • Wijs de baby eens aan. Wat krijgt de baby te eten?

 • Wijs het meisje met het roze t-shirt eens aan. Op welke sport zit zij?

 • Welke sporten zie je allemaal in de plaat? Op welke sport zit jij?


Activiteit 2: Interactief voorlezen Lees nu het verhaaltje voor. Stel tijdens het voorlezen de volgende vragen:

Verhaal:

 1. Yasmine geeft de baby een hapje yoghurt.

 2. Wendy doet yoga.

 3. Kijk meisjes, dit is gym, zegt de gymleraar.

 4. Hij springt over een gymtoestel.

 5. En nu mogen jullie het proberen! zegt hij.

 6. Dat durf ik niet, zegt Yasmine.

 7. En ik doe al aan yoga, zegt Wendy.

 8. Samen met mijn teddybeer.

 9. Ik ben wel goed in hockey, zegt Yasmine.

 10. Kijk, ik heb laatst deze medaille gewonnen!

 11. De baby heeft de yoghurt netjes opgegeten, zegt Wendy.

 12. Hij verdient ook een medaille met een smiley!

Vragen:

Na regel 3: Wat laat de gymleraar zien? Na regel 8: Doet Yasmine ook aan sport? Na regel 10: Wijs de medaille eens aan. Wanneer krijg je een medaille? Na regel 12: Heb jij wel eens een medaille gekregen?


Activiteit 3: Woordenschat Voorbereiding: - Print de woordkaartjes. - Knip de woordkaartjes uit.

- Leg de woordkaartjes op een stapeltje op tafel. - Open de digitale praatplaat.


Vertel dat je de letter uit kan spreken als een:

- /j/ zoals in yoghurt en yoga;

- /i/ zoals in gym;

- /ie/ zoals in baby, pony en typen.


Je kind mag steeds één kaartje pakken. Hij/zij vertelt wat op het kaartje staat en laat vervolgens het kaartje zien. Daarna zoekt hij/zij het kleine plaatje op de digitale praatplaat.


Meer uitdaging? Vertel dat je de letter uit kan spreken als een ‘juh’ zoals in yoghurt en yoga; ‘ih’ zoals in gym; ‘ie’ zoals in baby, pony en typen. Oefen de uitspraken met je kind. Pak daarna steeds één kaartje van de stapel en laat je kind het woord zeggen. Vraag welke klank er in het woord zit: de ‘juh’, ‘ih’ of ‘ie’? Kan je kind ook aangeven waar in het woord de klank zit? Vooraan, in het midden, of achteraan?


Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter ‘y' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'y' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2xvPRG6 De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT

Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:


393 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page