top of page
 • Kids Learning

De letter X staat klaar, stap in!

Toet toet! Vandaag is een bijzondere dag. Teun neemt je vandaag mee naar de wagon van de letter ‘x’. Dat is een lastige letter en die hoor je ook niet zo vaak. Toch maakt Teun een ontzettend leuk avontuur mee, want hij maakt een ritje in een taxi.

Stap in en ga mee op reis!


Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter ‘x’: https://bit.ly/2xv9iig In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen met je kind kunt doen om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Filmpje bekijken Laat eerst het filmpje zien. Zet vervolgens de digitale praatplaat op het scherm. Bespreek het filmpje met je kind, terwijl jullie naar de praatplaat kijken. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

 • Over welke letter ging dit filmpje?

 • Waar ging het filmpje over?

 • Welke woorden met de letter 'x' kwamen in het filmpje voor?

 • Ken je nog meer woorden met die letter?

 • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?

Activiteit 2: Lettervorm herkennen Schrijf de letter ‘x’ op een blad. Laat je kind deze letter een aantal keer overtrekken met verschillende kleuren potloden. Op deze manier leert je kind de vorm van de letter herkennen en zelf schrijven.

Schrijf nu alle letters op die je tot nu toe hebt behandeld. Vraag: ‘Waar zie je de letter ‘x’? Omcirkel deze letter. Maak de opdracht iets lastiger door ook naar de andere letters op het blad te vragen.

Tip: Kleuters leren door herhaling, dus laat dezelfde letters steeds terugkomen in je vraagstelling.

Activiteit 3: Digitale praatplaat Open de praatplaat en klik de sleeptool (handje) aan. Laat je kind de letter ‘x’ naar een afbeelding in de praatplaat slepen. Vraag vervolgens:

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?

Daarna mag je kind ook andere letters die ze kennen slepen naar de voorwerpen. Vraag:

 • Welke letter heb je gesleept?

 • Naar welk woord heb je deze letter gesleept?

 • Waar in het woord hoor je deze letterklank?


Is dit te moeilijk? Laat je kind een afbeelding slepen naar dezelfde afbeelding. Is dit te makkelijk? Laat je kind een woordje slepen naar de afbeelding.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 'x' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op de wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 'x' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2W0BJhJ De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT

Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:470 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page