top of page
  • Kids Learning

De letter S staat klaar! Stap je in?

De trein staat alweer klaar. Toet toet! Stap maar in en ga met Teun mee op reis. Elke dag een stukje verder door het land van taal. Je hebt al een aantal bestemmingen gehad. Weet je nog welke? Vandaag ga je naar de wagon van de letter 's'!Direct aan de slag? Bekijk hier het oefenmateriaal van de letter 's': https://bit.ly/2Y5L2OR In deze leeromgeving is een liedje, een video, een diploma, een praatplaat, een memory, een puzzel, een kleurplaat en een letterspel te vinden. De laatste vier tegels kunnen de kinderen zelf doen.


Activiteiten voor ouder en kind Hieronder zijn drie activiteiten omschreven die je samen kunt doen met je kind om de letter aan te leren:


Activiteit 1: Filmpje bekijken

Laat eerst het filmpje zien. Zet vervolgens de digitale praatplaat op het scherm. Bespreek het filmpje met je kind, terwijl jullie naar de praatplaat kijken. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

  • Over welke letter ging dit filmpje?

  • Waar ging het filmpje over?

  • Welke woorden met de letter 's' kwamen in het filmpje voor?

  • Ken je nog meer woorden met die letter?

  • Teun zit verstopt in de praatplaat, kun je hem vinden?

Activiteit 2: Ontdekken van letterteken en letterklank Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter 's' op. Laat deze zien aan je kind. Vraag:

  • Ken je deze letter?

  • Hoe spreek je de letter uit?


Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: 'sss'. Laat nu je kind de letter uitspreken. Daarna mag je kind proberen de vorm van de letter over te trekken. Doe dit steeds met een andere kleur.


Extra uitdaging: Schrijf alle letters die je tot nu toe hebt gehad op een blad. Laat je kind de letter ‘s’ benoemen en omcirkelen. Maak er daarna een zoekspelletje van. Vraag: Waar is de letter … ‘p’? Laat je kind deze letter omcirkelen. Doe dit met alle letters op het blad.

Activiteit 3: Klank herkennen Schrijf de letter 's' op een post-it. Plak deze op een voorwerp in huis of in de tuin waarin de letter 's' in het woord zit. Benoem wat je doet en waar de letter in het woord zit. Hoort je kind de letter ook? Loop nu samen rond. Laat je kind voorwerpen met een 's' zoeken. Zodra jullie er één hebben gevonden, schrijft je kind de letter op een post-it en plakt dit op het voorwerp. Hoeveel voorwerpen met een ‘s’ in het woord hebben jullie in huis of in de tuin?


Voorbeeld voorwerpen:

fles – schep – tas – kwast – sok – mes – sjaal – doos – ananas – stoel – jas – steen – scherm – kussen – sla – suiker – muis – kast.


Na deze activiteiten kunnen de kinderen zelf aan de slag in de digitale omgeving van De Lettertrein.


Klaar met oefenen? Print de kleurplaat en het diploma en laat de kinderen de wagon met de letter 's' inkleuren. Op de kleurplaat zie je de letter in het groot op een wagon. Hang de kleurplaten thuis op en zo heb je over een paar weken het complete alfabet als trein aan elkaar en ziet het kind resultaat van de oefeningen. We vinden het leuk als je een foto van de activiteit, kleurplaat of diploma met je kind met #DeLettertrein deelt op onze social media kanalen, om anderen te inspireren en te laten zien dat andere kinderen hier ook mee bezig zijn.


Waar kan ik de kleurplaat downloaden en printen? De kleurplaat van letter 's' is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VWbojk De kleurplaat van de locomotief is hier te downloaden en te printen: https://bit.ly/2VlSMcz Liever digitaal kleuren? Dat kan ook! De losse kleurplaten van de letters zijn te downloaden bij het tegeltje 'kleurplaat' in de digitale omgeving. Je kunt, als je de kleurplaat hebt aangeklikt, links bovenin het vierkantje 'afbeelding' aanklikken. De kleurplaat wordt dan als afbeelding gedownload.


Waar kan ik het groeidiploma downloaden en printen? De hele trein is als kleurplaat te downloaden bij het tegeltje 'diploma'. De kinderen kunnen de wagon met de geleerde letter inkleuren op het diploma. Dit is een groeidiploma, elke dag zien ze welke letter ze hebben geleerd.


Instructievideo over de digitale omgeving van de Lettertrein We hebben een video opgenomen hoe de digitale omgeving werkt, voor zowel leerkrachten als leerlingen. Voor thuis hebben we de omgeving aangepast en zijn alleen de tegels zichtbaar die voor thuisgebruik leuk en handig zijn. Bekijk hier de video van de uitleg over de digitale leeromgeving: https://bit.ly/2ytg0FT


Hoe blijf je op de hoogte? Elke dag delen wij een nieuwe unieke link met oefenmateriaal van een nieuwe letter. Deze link kun je vinden in de berichten op onze social media kanalen. Dus volg ons! Klik hier om ons te volgen en mis niks:389 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page