Het nieuwe leren: LeerDoel Onderwijs Rekenen
​
​
LDO Rekenen is een indrukwekkende nieuwe manier van leren, waarbij de kerndoelen van rekenen zijn vertaald naar specifieke leerdoelen. LDO Rekenen biedt thematisch rekenonderwijs.
Binnen deze thema's kunnen kinderen samen met de leerkracht een individuele leerroute uitstippelen. Hierdoor kan elk kind op eigen niveau werken. Resultaten worden niet alleen beter, maar rekenen wordt ook nog eens veel leuker en betekenisvoller!
​
​
​
Een methodiek voor een volledig rekenprogramma voor groep 1 t/m 8.
De methodiek bestaat uit:
-
Doelenposters per groep
-
Digitale omgeving
-
Spellen voor o.a. bewegend leren bij alle rekenthema’s
-
Week- en jaarplanningen
-
Instructie voor de leerkracht per doel
-
Registratie voor leerkracht en kinderen
-
Werkbladenmappen met meer dan 1000
werkbladen met antwoorden -
Kaartspellen
​
Aansluiting op elk niveau
Jaargroepoverstijgend werken aan rekenen? Echt aansluiten bij het niveau van de kinderen uit jouw groep? Een traditionele rekenmethode loslaten en toch werken met goede structuur? Dat kan!
Moeilijk om los te komen van vaste structuren?
Leerkrachten gaan van instructie naar instructie en hebben niet het gevoel dat ze alle kinderen in de groep op een juiste manier bereiken. Rekenen wordt frustrerend voor zwakke rekenaars en saai voor de sterke rekenaars. Op scholen die vanuit visie met heterogene groepen werken past een rekenmethode maar zelden bij de visie van de school.
​
Rekenonderwijs kan anders, ga thematisch rekenen.
LDO Rekenen gaat uit van thematisch onderwijs. Dit betekent dat de hele groep aan maar één rekenthema tegelijk werkt. Hierdoor heb je meer tijd om je te verdiepen in een thema. Zwakke rekenaars hebben meer tijd om te werken aan de basisstrategieën. Sterker rekenaars vinden uitdaging in de moeilijkere doelen. LDO Rekenen geeft structuur, ritme en rust, maar geeft de leerkracht en kinderen ook vrijheid om zelf keuzes te maken.
​
Kortom, met LDO Rekenen lukt het om weer ruimte te hebben om het rekenonderwijs te laten aansluiten bij wat er leeft bij jou in de groep. Rekenen wordt betekenisvol!
✔ Zichtbare leerdoelen
De doelen hangen op grote posters in de groep. Zo wordt zichtbaar aan welke doelen er gewerkt wordt. En deze doelenposters zijn ontwikkeld voor twee of voor drie jarige groepen.
✔ Ook voor combinatiegroepen
LDO Rekenen is uitermate geschikt voor scholen die werken met heterogene groepen. Maar ook reguliere scholen kunnen ermee werken want in iedere groep zijn er niveauverschillen te vinden.
✔ Samenwerking
Kinderen van verschillende leeftijden werken allemaal aan hetzelfde thema. Hierdoor ontstaat er veel samenwerking.
Voordelen van thematisch rekenen
✔ Doelgerichte voorbereiding
Als leerkracht hoef je maar één thema tegelijk voor te bereiden. Dit zorgt voor overzicht en ook voor verdieping. Je leert de leerlijnen goed kennen.
✔ Rekenen op maat binnen kaders
Tijdens zelfstandig werken houd je overzicht. Iedereen werkt aan hetzelfde thema en kan hier binnen kiezen voor zijn eigen doelen. De kaders zijn dus duidelijk en de keuzevrijheid beperkt.
✔ Geïntegreerd onderwijs
Je kunt andere lessen koppelen aan het rekenthema, zoals bijvoorbeeld de muziekles of
tekenles. Hierdoor wordt het rekenthema nog betekenisvoller voor de kinderen in de groep.
Download Leerlijn en werkwijze
Bekijk via de onderstaande rode knop naar de leerlijn en werkwijze van LDO Rekenen. Ontdek de verschillende thema's per groep, de jaarplanning, de doorlopende leerlijn, de weekplanning, de persoonlijke doelen kaart, de algemene werkwijze per les, de digitale omgeving en een thema opbouw in de praktijk.
De materialen bij LDO Rekenen
Doelenposters
De doelenposters zijn een aanvulling op de LDO Rekenen methodiek. De posters hebben het formaat van 50 x 70 cm, zodat ze zichtbaar in de klas opgehangen kunnen worden.
Op de posters staan de leerdoelen in begrijpelijke taal voor de kinderen beschreven. Elk doel heeft een naam, bijvoorbeeld 'Begrip-A'. Deze naam correspondeert met de materialen die je vindt in de digitale omgeving.
​
Voor deze posters is een passend ophangsysteem verkrijgbaar. We adviseren één ophangsysteem per klas.
​​
Digitale licenties
LDO Rekenen bevat een rijke digitale omgeving. Per groep zijn hier alle materialen te vinden die horen
bij het thema. Hierdoor heb je alle basismaterialen overzichtelijk bij elkaar om een heel jaar rekenonder
wijs in te richten. De digitale omgeving biedt ook mogelijkheid om deze materialen aan te vullen met
eigen materialen. In de digitale omgeving vind je o.a. de weekplanning, introductieles, spellen, digibord tools, doelenposters, instructies, werkbladen en antwoorden per leerdoel.
Spel- en materiaalpakketten
De spel- en materiaalpakketten zijn samengesteld per rekenthema en zijn voor iedere (combinatie)groep weer verschillend. Er zijn pakketten voor 8 verschillende thema’s in de groepscombinaties: 1/2, 3/4, 3/4/5, 5/6, 6/7/8 en 7/8. Zo heb je in 1 keer alle materialen in de klas die je kunt inzetten tijdens de rekenles.
​
Om het nog makkelijker te maken leveren we ook stevige transparante boxen om de materialen in op te bergen. Na afloop van een thema verzamel je alle materialen weer in de box. De boxen kunnen worden voorzien van een overzichtskaart die erop kan worden geplakt.
Kaartspellen bij alle domeinen!
Bij alle rekendomeinen van LDO-rekenen zijn kaartspellen ontwikkeld. Met behulp van de kaartspellen kunnen kinderen de rekendoelen oefenen door middel van het spelen van een spel. Zo krijgen de kinderen meer inzicht of worden bewerkingen geautomatiseerd.
Er zijn kaartspellen voor alle groepen en bij elk kaartspel zitten meerdere spelsuggesties. De spelsuggesties zijn makkelijk te begrijpen en spellen duren maximaal 10 minuten. Speel met de hele klas, of in kleine groepjes. Gebruik de spellen tijdens de rekenles, of als tussendoortje (ook in te zetten als energizer).
Thema 'Breuken' in de bovenbouw
In de praktijk
Introductieles
In de bovenbouw staat het onderwerp breuken deze maand centraal. Op een duidelijke plek in de groep hangt ook hier de doelenlijst. Ieder kind verzorgt zijn eigen materiaal en houdt op een doelenlijst zelf bij welke doelen er al zijn behaald en welke doelen niet.
Instructie, verwerking en evaluatie
Er wordt een instructie gegeven over het doel Breuken-B: optellen en aftrekken van gelijke breuken. Het digibord is uit, want met vouwblaadjes, breukenstroken en ander materiaal onderzoeken de kinderen hoe je gelijke breuken kunt optellen. Ook hier geeft de leerkracht maar drie keer in de week een instructie over een doel. Verder maken de kinderen gebruik van filmpjes uit de digitale omgeving en andere materialen en middelen om de doelen te oefenen. De leerkracht heeft hierbij een coachende rol.
Op de gang oefenen de kinderen met een breukenlied, dat ze zelf hebben geschreven. Ook springen er kinderen in de hoepels om zo telkens ¼ verder te komen. Iedereen is gemotiveerd aan het werk. Kinderen helpen elkaar en je ziet
jaargroep-overstijgende samenwerking ontstaan.
Toetsing
De leerkracht kijkt samen met de kinderen welke doelen er behaald zijn. Niet iedereen heeft aan het eind van het thema alle doelen behaald, dit hoeft ook niet! De leerdoelen van 1F en 1S staan namelijk allemaal op de poster. Op een natuurlijke manier wordt er gekozen voor een bepaald uitstroomniveau. Kinderen plannen, controleren, reflecteren op eigen werk, helpen elkaar en durven initiatief te nemen.
Gratis download: Grote getallenbingo!
Spelenderwijs grote getallen leren
Met de speluitleg en het hulpblad van de Grote getallenbingo kan je als leerkracht een leuke activiteit doen met het thema 'Getalbegrip'.
Klik op de rode knop hieronder voor de downloads en print het speluitleg en het hulpblad uit voor de klas voor veel rekenplezier!
​
-
Ik heb al een rekenmethode, wat voegt dit toe?"Juist wanneer de school een rekenmethode in bezit heeft kan er goed gewerkt worden met de LDO Rekenmappen. De verwerking hoeft niet meer in schriften en kan direct gepersonaliseerd plaatsvinden.
-
Kan ik dit inzetten met alle methodes?Ja, het klas overstijgende maakt het uniek qua verwerking.
-
Kan ik dit gebruiken bij alle leerlingen?Het leent zich bijzonder goed voor de plusleerling en voor de zwakke leerlingen. Zij zullen de meeste progressie ervaren. De reguliere groep zal sneller lesstof eigen maken, doordat de frequentie van oefenen veel hoger is.
-
Kan ik dit eerst testen voordat we het kopen?U kunt zich aanmelden voor een presentatie op locatie. Na de uitleg bent u start bekwaam en kunt u 6 weken proef draaien met de LDO Rekenenmappen.