top of page
delettertrein.png

Lespakket De Lettertrein i.s.m. de Rolf Groep

 

 

De Lettertrein is een compleet lespakket voor de ontluikende geletterdheid. 

Op een speelse manier maken zowel peuters als kleuters kennis met letters in elke vorm: letterteken, letterklank, de positie van een letter in een gesproken en geschreven woord en nog veel meer! 

500794-alle materialen De Lettertrein - digitaal.jpg

Lespakket De Lettertrein

Een uniek lespakket met een variatie aan materialen voor alle stadia binnen de ontluikende geletterdheid van kleuters.

 

De Lettertrein is op verschillende manieren en meerdere malen per week inzetbaar. Hierbij wordt uitgegaan van korte lesactiviteiten van 5 minuten tot een half uur. De leerkracht is vrij om de volgorde van het letteraanbod te bepalen. 

 

Een compleet lespakket voor de ontluikende geletterdheid

 

 

Het lespakket bestaat uit: het prentenboek De Lettertrein, een rijke digitale leeromgeving, handpop Teun, een dubbelzijdige poster en een uitgebreid ondersteunend spellenpakket. Het spellenpakket bestaat uit Het a-z spel, Woordjes gooien, Woordjes lopen, Woordjes tikken, Raad je woord, Woord aan boord.

IMG_6089.jpg

Prentenboek

De Lettertrein

De kinderen maken een reis door het land van Taal! Teun de giraf leert de kinderen letters door ze steeds mee te nemen naar een nieuwe wagon.

Het boek kan ingezet worden als zoekboek, voorleesboek of als letterboek.

IMG_6214.jpg

Rijke digitale leeromgeving

Een rijke digitale omgeving is beschikbaar voor leerkrachten en leerlingen. De omgeving zit boordevol tools als praatplaten, filmpjes, liedjes en spelletjes!

spellenpakket.jpg

Ondersteunend spellenpakket

Op een spelende manier komen de kinderen in aanraking met letters. Alle spellen zijn adaptief inzetbaar, zodat kinderen op hun eigen niveau de nieuwe letter kunnen verwerken!

De Lettertrein Handpop Teun

De Handpop Teun is het karakter dat de leerlingen begeleidt bij verschillende lesactiviteiten. Voornamelijk bij kringactiviteiten is Teun van toegevoegde waarde.

 

In de handleiding is informatie over Teun en zijn inzetbaarheid opgenomen.

De Lettertrein Poster

De Lettertrein Poster is een educatieve poster met alle letters van het alfabet voorzien van een tekening waarvan de eerste letter correspondeert met de afgebeelde letter. 

Pakket met ontwikkelingsmaterialen bij De Lettertrein

Wil je naast de uitgebreide digitale omgeving van de Lettertrein nog meer oefenen. Dan hebben we ook een selectie aan ontwikkelingsmaterialen samengesteld waarmee kinderen fysiek aan de slag kunnen gaan. Aan een tafel, zelfstandig of in een groepje met de Raad je woord serie, Woord aan boord, het a-z spel (kleine letters), woordjes gooien en tikken. Of echt met je hele lijf aan de slag op de drie matten van Woordjes lopen.

 

Zo combineer je direct het beste uit twee werelden. Digitaal en Fysiek.

Het a-z spel.jpg

Het a-z spel

Elke letter is afgebeeld op een bepaalde kleur 
achtergrond. Diezelfde achtergrondkleur vind je terug bij de afbeelding die bij de letter hoort. Door hiervoor te kiezen, helpen we kinderen om zelfstanding steeds meer te ontdekken. De achtergrondkleur helpt hen op weg bij het vinden van de beginletters bij de afbeeldingen.

Woordjes gooien

Maak woordjes van de letters die je gooit. 

Er zijn verschillende spelvariaties:

 • Gooien met 1 dobbelsteen: de letter die je gooit is de begin- of eindletter van het te vormen woord.

 • Gooien met 2 dobbelstenen: de twee letters die je gooit zijn de begin- en de eindletter van het te vormen woord. De letters (klanken) ertussen mag  je zelf verzinnen.

 • Gooien met alle 8 dobbelstenen: vorm een woord met de letters die je gegooid heb. Je hoeft niet alle letters te gebruiken in het woord.

Woordjes gooien.jpg
Woordjes lopen.jpg

Woordjes lopen

Bewegend leren met de matten ‘Woordjes lopen’. 
Kinderen lopen over de mat en zetten hun voet(en) op een medeklinker/klinker of lopen van de ene naar de andere letter om een woord te maken. Hun hele lijf wordt ingezet om letters en/of woorden te oefenen, te herhalen of te bedenken. De spellen die de kinderen spelen op de matten zijn verschillend per leeftijd en de kennis van de fonemen en grafemen.


Er zijn drie matten:

 • Woordjes lopen: korte en lange klanken

 • Woordjes lopen: tweetekenklanken

 • Woordjes lopen: alle klanken
   

Woordjes tikken

Maak woordjes van de letters die je gooit. 

Er zijn verschillende spelvariaties:

 • Gooien met 1 dobbelsteen: de letter die je gooit is de begin- of eindletter van het te vormen woord.

 • Gooien met 2 dobbelstenen: de twee letters die je gooit zijn de begin- en de eindletter van het te vormen woord. De letters (klanken) ertussen mag  je zelf verzinnen.

 • Gooien met alle 8 dobbelstenen: vorm een woord met de letters die je gegooid heb. Je hoeft niet alle letters te gebruiken in het woord.

Woordjes tikken.jpg
Raad je woord.jpg

Raad je woord

Voorbereiding op het eerste leesonderwijs in spelvorm om de relatie tussen gebruikte spraakklanken in 
woorden en de daarmee corresponderende letterklanken te verkennen.

In de uitgebreide handleiding worden vele 
spelsuggesties gedaan.

Raad je woord wordt in drie aparte kisten geleverd:

 • Raad je woord - middenklanken

 • Raad je woord - beginklanken

 • Raad je woord - eindklanken
   

Woord aan boord

In dit spel ontdekken kinderen woordbeelden en maken ze op speelse wijze kennis met woordjes. Kinderen leggen samen een reeks kaartjes, zodat ze ook daadwerkelijk met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Bijvoorbeeld: In een bootje zit een visser met een vislijn. Helaas vangt hij eerst een heleboel woordjes tot de vis uiteindelijk toehapt. De woordjes die de visser vangt, vind je op de 'woord & beeldkaart'.

Als de visser een bal opvist, dan kijk je op je 'woord & beeldkaart' bij de afbeelding van de bal welk woord erbij staat. Zoek dat woord tussen de andere woorden op de kaartjes. Heb je het woord gevonden? Leg dan het kaartje aan en ontdek wat de visser vervolgens vangt. Zoek ook dat woordje op je 'woord & beeldkaart' en leg aan. Ga zo door tot de vis bijt.

Woord aan boord.jpg

Reis mee met De Lettertrein

IMG_6137.jpg

Bekijk voorbeeld van het Prentenboek

In deze video hoor en zie je het verhaal van de letter 'a' in het prentenboek. 

Hulp nodig?

Het lespakket ​van De Lettertrein is met zorg ontwikkeld binnen ons team.

 

Heeft u vragen over een van de producten of heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op via onderstaande button, of bel ons op: 0546 55 65 05. 

bottom of page